top of page

5 tévhit a szoláriumozásról

 

1. A szoláriumozás káros?

Az UV sugárzásnak van egy egészséges mértéke, ami ráadásul pozitív élettani hatásokkal is jár, mivel például D-vitaminhoz jut a szervezeted.

2. Az UV sugárzás kis mennyiségben is káros?

Attól függ, hogy az Ultraibolya sugárzás melyik fajtájáról beszélünk, ugyanis hármat is megkülönböztetünk: UV-A sugárzás, amely jótékony hatással bír (ilyen sugárzás ér Titeket a szoláriumokban), az UV-B és UV-C sugarak pedig ártalmasak. Ráadásul UV fototerápiával gyógyítják például a pikkelysömört, vagy az atópiás ekcémát.

 

3. Hiába barnultál le a szoláriumban, egyáltalán nem vagy védve a leégéstől?

Ez két dolog miatt sem igaz. Az egyik az, hogy UV fény hatására a bőr festékanyagot, azaz melanint termel, ami a napsugárzáskor is termelődik. A másik, hogy a bőr elszarusodott rétege megvastagszik, ha UV fény éri, így valóban növelheted a szolival a bőröd védekező képességét nyáron.

 

4. Nem szabad fürödni közvetlenül szoláriumozás után?

De igen, lehet. Az UV-fény általi barnaságot semmi esetre sem tudod lemosni, hanem az lassan, fokozatosan kopik bőröd folytonos sejtmegújító tulajdonságainak következtében. Csak abban az eseten várj pár órát, ha olyan bronzosítót tartalmazó szolárium kozmetikumot használtál, mely csak hosszabban fejti ki hatását.

5. Nem baj, ha sminkben fekszel a szoláriumba?

Azon felül, hogy foltosra barnulhatsz tőle, a bőr pórusainak is árt. Ezért mindenképpen töröld le a sminkedet akár az általunk kihelyezett sminklemosóval és vattakoronggal.

szolárium
bottom of page