top of page
szolárium

Hogyan szoláriumozzunk?

Lehetsz akár kezdő, akár gyakorlott szolárium látogató, a következő tanácsokat javasoljuk megfogadni:

Naponta csak egy alkalommal szoláriumozz és a szoláriumozásod napján már ne napozzál. A túlzásba vitt barnulás a pénztárcádat sem kíméli, mert könnyen leégéshez vezethet. Bőrünk barnulási folyamata még órákkal a szoláriumozás/barnulás után is tart és sokszor csak az esti fürdésnél vesszük észre, hogy bőrünk megégett. Ilyenkor mindig hosszabb szünetet kell tartani a tünetek elmúltáig.

A szoláriumban töltött idő hosszát fokozatosan növeld, soha ne akarj azonnal csokibarna lenni! Az egyenletes csokibarna színt több alkalommal, a szoláriumozási időt fokozatosan növelve tudod megszerezni, ezáltal elkerülhető a bőr leégése és a további veszélyek a minimálisra redukálhatóak. Törekedjetek a megfelelő mértékű, átgondolt, észszerű rendszerességre, még ha eleinte kényelmetlenebb is, mert azt leszámítva, hogy egészséges, még pénztárcabarát is!

Két szoláriumozás között hagyj ki néhány napot, de legalább 48 órát. A számotokra megfelelő bőrszín elérése lassú biokémiai folyamat, ne akarjátok, hogy gyorsabb legyen, mert sosem lesz az! Ez 2-3 hét, a „hétvégi bulikra” kellő időben kell felkészülni, ha lemaradtál, ne ronts tovább a helyzeten. Rendszeresen, észszerűen és türelmesen alapozzatok. Ez gyorsabban nem megy!

Sose vigyétek túlzásba a szolizást! A túlzott szolizás nem egészséges, na nem kell egyből rosszindulatú daganatokra gondolni, mert azért azt általában megelőzi a szervezet részéről egy-két komoly előjelzés, de a kis baj is baj. Nem hisszük, hogy akár egy átmeneti napallergia bárkinek hiányozna! Ne akarjatok túlbarnult bőrszínűek lenni! Egyrészt, mert egyáltalán nem néz ki jól, másrészt, mert nem egészséges. Ha a nagyon sötét színeket kedvelitek, inkább használjatok önbarnítót.

​​

Néhány gyógyszer szedése esetén bőröd fotó-allergiás reakciókat mutathat, ilyen tünet lehet például a bőrpír jelentkezése. Betegségre utaló bőrreakciók, illetve gyógyszerek szedése esetén konzultálj kezelőorvosoddal, vagy bőrgyógyászoddal.

Ha szükségét érzed, nyugodtan fürödj, vagy zuhanyozz a szolárium használatát követően, kivéve, ha olyan bronzosítót tartalmazó szolárium kozmetikumot használtál, mely csak hosszabban fejti ki hatását. Tapasztalatunk szerint újra és újra előkerül és makacsul tartja magát a tévhit, hogy legalább két-három órát várni szükséges a zuhanyzással a barnulás után. Tudd, hogy az UV-fény általi barnaságot semmi esetre sem tudod lemosni, hanem az lassan, fokozatosan kopik bőröd folytonos sejtmegújító tulajdonságainak következtében. A folyamatosan ismételt szoláriumozás segíti barnaságod fokozását és megújítását.

Ne félj tanácsot kérni a szolárium szalon alkalmazottaitól! Ők azért vannak, hogy segítsenek neked a számodra és bőrödnek legmegfelelőbb barnulási idő meghatározásában, valamint a megfelelő szolárium kozmetikumok ajánlásában. Nem kell aggódnod, ha kezdő vagy, bátran kérj segítséget, tedd fel kérdéseidet, hiszen ők érted vannak. Ha lehet, hagyjatok magatokon valami ékszert, mert az mindig emlékeztetni tud „honnan indultál”. Nagyon jó, ha látjátok a különbséget, mert így kevésbé hiszitek azt, hogy alig vagytok barnák!

szolárium

Ajánlott napozási idők Csokicsöves szoliban

Honnan tudhatjuk meg, hogy bőrünknek mekkora időtartamú és milyen gyakoriságú szolizásra van szüksége ahhoz, hogy kockázatok nélkül, folyamatosan szép, barna színünk legyen?

 

Ehhez előbb meg kell értenünk az egészséges barnulás fogalmát. Ez a folyamat a napozásnál és a szoláriumozásnál is azonos, csak sajnos a Föld körüli egyre csökkenő ózonpajzs miatt a természetben egyre nehezebben kivitelezhető. Pedig fény nélkül nincs élet! Az UV sugarak hatására egyfelől változik a színünk, másfelől bőrünkben D3 vitamin képződik, melynek jótékony élettani hatásairól bőséges híranyagot találhatsz honlapunkon. A megfelelő dózisú UVB sugárzás hatására bőrünk mélyebb régióiban beindul a pigment képződés és az e festékanyagot tartalmazó sejtek egyre nagyobb számban kerülnek a felsőbb rétegekbe, majd az UVA sugarak oxidálják, vagyis barnítják azokat. A túlzásba nem vitt napozással egészséges, kellemes látványú és némileg megvastagodott külső szarurétegű bőrre tehetünk szert, amely egyben meg is véd minket a későbbi leégésektől. Persze időről-időre újabb szolizással fenn is kell tartanunk ezt az állapotot! Fontos tudni, hogy még az optimális barnulás is jelentősen szárít, így nagyon fontos a megfelelő szolárium krémek használata a bőr ideális vízháztartásának helyreállításához.

Mi történik akkor, ha elővigyázatlanok vagyunk és túlzásba visszük a napozást, szolizást?

 

A túl intenzív UVB besugárzás úgynevezett töredezettséget okoz az érintett sejtek RNS-ében, az egészséges sejtek pedig azonnal megkezdik a helyreállítást és a sérülteket „kilökik” maguk közül. Ez a folyamat előbb gyulladásos pirossággal, majd hámlással jár. Ne feledjük azt sem, hogy a bőrünk bármilyen furcsának tűnik is emlékező szerv, amely nem „felejti” el az őt ért atrocitásokat.

Ezeknek az ismereteknek a birtokában – hozzáadva még azt, hogy melyik bőrtípusba tartozunk – kellene meghatározni, hogy kinek, milyen csőtípussal, mennyi az ajánlott napozási ideje. Ebben sokat tudnak segíteni a stúdiók alkalmazottai, forduljatok hozzájuk bizalommal!

​​

Melyek a szabványos csövekkel történő napozás jellemzői?

 

Bár lényegesen hosszabb idő alatt, de a leégés veszélye nélkül elegendő B sugárzást bejuttatni ahhoz, hogy beinduljon a bőr megfestésének folyamata, majd ezt úgy bebarnítani, hogy tartós, akár másfél hetes szép színt eredményezzen.

Mi teszi ezt lehetővé?

 

Amennyiben a teljes UVA és UVB tartományt együttesen 100 %-nak tekintjük (ez a régebbi erős lámpáknál kb, 5% UVB és 95% UVA részből tevődött össze), addig a korszerű 0,3-as csöveknél a UVB tartomány ugyan csökkent, de cserébe az UVA nőtt, és ugye mi is barnít le minket? Az UVA, csak legyen mellette elég UVB a melanin képzés beindításához.

A szolárium gépek műszaki tulajdonságai, felszereltségei különbözőek, de a maga nemében mindegyik állandó paraméterekkel bír, így a felhasznált csövek barnító erejével lehet csak variálni, hogy a kívánt hatásfokkal működjenek. Épp ezért kínálunk háromféle 0,3-as lámpát.

Hat féle bőrtípusra osztja fel a szakirodalom az emberiséget, de térségünkben jellemzően csak 4 típus fordul elő, így ezekhez adunk közre egy ajánlott felhasználási táblázatot:

bottom of page