top of page
szolárium

Tudtad-e a szolizásról?

Bio lámpa a Csokicső®?

 

Sajnos a szolárium iparban nincs olyan, hogy bio, minden mesterséges. Így a Csokicső® sem bio, úgy ahogy egyetlen szoláriumcső sem az. De a Csokicső® gyártása a németországi Erlangenben történik a legmodernebb gyártási technológiával történik és minden környezetvédelmi előírásnak igazoltan megfelel, de ettől még nem lesz bio egy cső sem.

Hogy működik a barnítási folyamat a szoláriumban?

 

Pontosan úgy, mint a napozásnál. Rengeteg téves, félrevezető információt lehet olvasni erről, néha még tudományos cikkekben is. Bőrünk úgy fejlődött az evolúció során, hogy alapszínének változásával reagált arra, melyik nép, milyen éghajlatú földrajzi területen telepedett le végül a népvándorlások során. A jellemző napsütéses órák számától függően lett világosabb, vagy akár sötétebb bőrünk, hogy biztosítsa a D-vitamin képzéshez nélkülözhetetlen UV-B mennyiség bejutását, majd védekezzen a megégés ellen, vagyis barnulással és az ezzel járó szaruréteg vastagodással óvja testünket a káros mértékű sugárzásoktól. Két gond van csak. Az egyik, hogy mára genetikailag nagyon vegyessé vált szinte minden népcsoport a rasszok keveredése miatt, a másik, hogy már az őskortól kezdve ruhákkal védjük magunkat az időjárás viszontagságaitól, ezzel beavatkoztunk a bőr természetes védekező mechanizmusába. Épp ezért nagyon fontos, hogy betartsuk a bőrtípusonkénti optimális napozási időket! Az UV-B sugarak hatására a bőr mélyebb rétegeiben beindul a festékképződés, majd az UV-A által oxidálódik, azaz bebarnul a melanin, miközben a felső bőrrétegekbe kerül, mintegy védőpajzsot képezve a további sugárzás ellen. A természetben a napsugarak által, a fénnyel együtt érkeznek a szemmel láthatatlan UV sugarak oly módon, hogy az élő szervezetekre végzetes UV-C-t a légkör kiszűri. A szolárium lámpákban higany ív jön létre a két wolfram spirál között. Az itt kialakult sugárzást alakítja át teljes egészében a csövek belsejében lévő fehér fénypor bevonat UV-A-ra ás UV-B-re.

Mitől éget egy cső?

 • Elsősorban ha egy szolárium lámpa úgynevezett gyorsbarnító és ehhez nem a megfelelő percszámot választjuk. (Nem ajánljuk az ilyen lámpákat már csak azért sem, mert gyorsan kopik a megszerzett szín!)

 • Vagy ha erős és a tervezett élettartam lejártával is működtetett fénypor van a csőben. (Más szóval túljáratott a lámpa, azaz még világít, de a barnítás már nem az igazi.) Az eredeti állapothoz képest valamelyest megváltozik a UV-B/UV-A arány. Miközben a kevesebb UV-A már jóval lassabban barnít, az UV-B pedig még éget.

 

Miért előnyösebb a mélybarnító, mint a gyorsbarnító?

 • A gyorsbarnítás gyors színkopással jár együtt, így a mélybarnítók sokkal hosszabban tartó bőrárnyalatot biztosítanak.

 • A mélybarnító lámpák az érzékenyebb bőrűek számára is napozást tesznek lehetővé (természetesen ez nem vonatkozik az I-es bőrtípusba tartozókra, mert nekik nem ajánlott a szoláriumozás).

 • A mélybarnító lámpákkal sokkal pontosabban be lehet állítani a barnítási dózist, mind a szoktatási, mind a színmegtartó időszakban.

 

Előnyösebb-e a színes fényű lámpa, mint a natúr fényű?

 

Egyáltalán nem. Az ultraviola sugárzás maga nem fény: szabad szemmel láthatatlan hullámhosszú energianyalábokból áll. A szolicső látható fénye lényegében esztétikai jellegű szennyeződés. Minél erősebb árnyalatú a szín (teljesen mindegy, hogy az élénk kék, zöld, vagy mondjuk pink) jelentősen csökken a barnító hatás, tehát általánosan elmondhatjuk, hogy a színes fényű lámpák rosszabb hatásfokúak, mint amit a hagyományos halvány színűeknél megszoktunk. Az UV sugárzás káros a szem számára, így a színnek nincs is jelentősége, mivel nem szabad belenéznünk.

A barnítással egyszerre létezik-e kollagén terápia?

 

Igen, létezik, de nagyon alacsony hatásfokkal működik. A barnítás hatása kioltja a terápia hatását és fordítva. Így sem tökéletes barnulás nem lesz, mert kevesebb energia megy a barnításra, sem bőrfiatalodás. Sajnáljuk, de ez a tudományos igazság, értelmetlen keverni a két különböző sugárzási tartományt. Sokan megpróbálták már és sokan befürödtek vele üzletileg.

 

Mennyire hasznosak a csavart csövek?

 

Látványos megjelenésű termékekről van szó, jó marketinggel. Az abban foglaltak viszont nem teljesen fedik a valóságot két okból. Az egyik, hogy a „különleges” gyártási eljárás során visszavonhatatlanul megváltozik valamelyest az üveg anyagszerkezete, antimon csapódik ki a mélyedésekben, megváltoztatva a szolarizációs képességet. A másik, hogy ugyan a megnövelt felület valóban valamelyest nagyobb sugárzást tesz lehetővé, de messze az ár-érték arány alatt marad a dolog. Jó minőségű fénypor keverékeket belerakva, elfogadható minőségű, újdonság erejű lámpákat lehet készíteni, de túl magas az önköltségi ár, így az eladási ár is mindig magas lesz, míg a barnítási teljesítménynövekedés elhanyagolható. Az „új” technológiáról meg annyit érdemes tudni, hogy több mint 20 éves. Tán nem véletlen, hogy korábban se hódította meg igazán a piacokat. Annyi a valóban új, hogy az eddigi egy helyett, most két gyártó is próbálkozik ezzel - jobb ötlet híján.

Szabad-e zuhanyozni szolizás után?

 

Természetesen, hiszen a tengerparti napozás után sem moshatjuk le színünket a tengerben pancsolva. A barnulás egy biokémiai folyamat a bőrben, nem lemosható. Egyedül a bronzosítós krém színanyagának kell egy pici idő, hogy kölcsönhatásba lépjen a bőrrel, de kb. 20 perc múlva már ebben az esetben is bátran zuhanyozhatunk.

szolárium
szolárium
szolárium

Miben más a Csokiszolárium® (hálózati tagsággal rendelkező szalon), mint egy bármilyen más, akár csokicsövekkel működtetett szolárium szalon?

 • A Csokiszoláriumokban profi, szakszerű oktatásokon képzett személyzet dolgozik.

 • Itt központilag ellenőrzött, magas minőségű környezet és géppark várja a vendégeket.

 • Csak kizárólag eredeti csokicsövekkel felszerelt szoláriumgépeket találunk.

 • A legmagasabb minőségű Csokicső®(PREMIUM) csak itt található meg!

 • Itt mindig azonos dózisú, kiszámítható barnulást kap a vendég kiváló árszínvonalon.

 • A Csokiszoláriumok remek kikapcsolódást és élménybe illő környezet biztosítanak.

 

Ne feledjük, nem minden csokicsöves szalon Csokiszolárium®!

 

Károsítja-e a szemet a szolárium UV fénye?

 

Igen súlyosan károsíthatja! Vagy védő szemüveget kell viselni, vagy csukott szemmel kell szolizni. Ez alól a színes fénnyel rendelkező szoláriumcsövek sem kivételek, hatásuk szintén káros. A szoláriumba a barnulásért és/vagy a biopozitív hatásokért fekszünk, nem azért hogy nézelődjünk!

Milyen hatásfokú a Csokiszoláriumokban használt fertőtlenítőszer?

 

Ezek a készítmények olyan erős baktérium- és vírusölő hatással rendelkeznek, hogy egy alapos takarítás után, csak azok a mikroorganizmusok maradnak életben, melyek egy kórházban is megmaradnának fertőtlenítés után.

Tud-e tovább fejlődni a Csokicső®?

 

A Csokicső® fejlesztése sose áll le. A magas minőség ellenére mindig lehet és van min változtatni. Jelenleg is intenzíven folynak a kísérletek a Feilo Sylvania mérnökeivel, hogy hamarosan megjelenhessen a Chocolate Brown® csövek ötödik szériája, amelynek PREMIUM szériája továbbra is a Csokiszolárium® szalonok versenyképességét fogja javítani.

bottom of page